torsdag 14 januari 2016

OM OSSIngen kan göra allt, men alla kan göra något. Det finns alltid något man kan bidra med. Det farligaste är likgiltigheten. 
- Jan Eliasson


Kärra Barnmarknad har fyra mål:

1. Öka andrahandsanvändning av barnkläder och artiklar till förmån för miljön samt barnfamiljers medvetenhet kring second hand-marknadens fördelar.
2. Ekonomiskt bidrag (~20% av vinsten) samt gynna bortskänkning av barnkläder och artiklar till välgörande ändamål.
3. Främja inköp till lägre pris för köparna än nypris.
4. Möjliggöra inkomst till säljarna för sina ofta korttidsanvända barnartiklar.

Kärra Barnmarknad startades av en handfull vänner och drivs idag helt ideellt av 15 mödrar i samarbete med personal från den lokala Öppna Förskolan i Hisings Kärra.

Vi startade i Klarebergsskolans lokaler 2013 på 300kvm. Våren 2018 använde vi över 700 kvm yta med cirka 200 intresserade säljare, drygt 100 fick plats och över 800 besökte marknaden.

Våra ledord är "ordning och reda", och vi lägger stor vikt vid organisation och struktur. Skyltningen i lokalen är tydlig och personalen är lätt att hitta, då vi bär personaltröjor. Vi är i ständig rörelse för att lägga tillbaka varor på dess rätta platser samt viker kläder på borden.

Marknadsförberedelserna handlar om många frivilliga timmar med planering och organisering. Personalen håller kontinuerligt kontakten och jobbar året runt för att hela tiden förbättra marknaden och planera nästa tillfälle. På marknadshelgen tillbringar vi många timmar med att iordningställa lokalen samt hänga upp cirka 150 skyltar med kategorier och storlekar. Därefter kommer säljarna och lämnar in sina varor.

På marknaden säljs det mesta som hör barn till, kläder, sportartiklar, bilstolar, böcker, babytillbehör, uteleksaker, barnvagnar, leksaker och mycket mer. Allt sorterat efter kategori och storlek. Vi säljer därefter varorna för säljarna och för detta tar vi 20% av vinsten. Efter omkostnader skänker vi oavkortat vinsten till en välgörenhetsorganisation. Genom åren har vi skänkt till UNHCR, Barncancerfonden, Love and Hope, Maskrosbarn och Agape.

Efter avslutad marknad hämtar säljarna sin vinst samt de osålda artiklar de vill ha tillbaka, övrigt skänks vidare. Kärra barnmarknad samarbetar med flera välgörenhetsorganisationer som hämtar de skänkta artiklarna. Genom åren har vi samarbetat med Lodz Barnhem, Röda Korset, Humana, Backa Pastorat med flera.

Kärra barnmarknad samarbetar också med ICA Kärra som alltid sponsrar med påsar till köparnas stora glädje.

Marknaden gör gott för:
1. Säljarna
2. Köparna
3. Välgörenhetsorganisationerna som hämtar varorna
4. Välgörenhetsorganisationen vi skänker vinsten till

Kärra Barnmarknad - ett stolt arrangemang på Norra Hisingen som betyder mycket för så många.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar